11 Mayıs 2010 Salı

AHİD SANDIĞI İLE İLGİLİ HADİSLER

AHİD SANDIĞI İLE İLGİLİ HADİSLER

Ehl-i Beyt hadislerine göre Ahid Sandığı Hz. Musa’nın annesinin, Hz. Musa’yı Firavundan korumak için içine koyup Nil nehrine biraktığı sandıktır. Firavunun askerleri bunu hatıra olarak saklamıştı ve daha sonra bu sandık İsrailoğulları’nın eline geçti, onlar da Hz. Musa’yı koruduğu için bu sandığı korudular.

Peygamberimiz de birçok hadisinde sanduka ve onu bulacak olan şahs-ı manevi olan Mehdi hakkında bilgiler vermiş ve bu kutlu olayı Müslümanlara müjdelemiştir. Peygamberimiz tarafından bildirilen hadislere göre sandık Taberiye gölü yakınlarındadır. Ahir zaman Mehdisi tarafından bulunup, -aynı Talut'un hükümranlığının belgesi gibi- O'nun hükümranlığının bir sembolü olacaktır. Bu konudaki bir hadis şöyledir:

"Mehdi, Tabut-u Sekine'yi (Kutsal Sandığı) Taberiye gölünden çıkaracak." (Ikdı'd Dürer, sf.51-a)





Ahir zamanla ilgili geçen başka hadislerde de sandığın yeri ile ilgili olarak başka yer isimleri verilir. Bu yer isimlerinin ayrı ayrı olmaları da kutsal emanetlerin yerinin net olarak bilinmediği ve belki de Hz. Mehdi için özel olarak korunduğu anlamında olabilir. (En doğrusunu Yüce Allah bilir.)

"Ona Mehdi denilmesinin nedeni, gizli olan bir şeyin yolunu göstermesidir. Antakya denilen bir yerden Tabut'u (kutsal emanetler sandığını) ortaya çıkaracaktır." (Suyuti, el- Havi li'l Feteva, II. 82)

“Antakya mağarasında "Tabut-u Sekine"yi çıkaracaktır. Şam'daki dağdan da gerçek Tevrat'ı çıkaracak ve bunun üzerine Yahudilerle tartışacak, birçok Yahudi Müslüman olacak." (Risaletül Huruc ül Mehdi, s.124-125)

"Ona Mehdi denilmesinin nedeni, Şam'da bulunan dağlardan birine yönelmesidir. Oradan (gerçek) Tevrat kitaplarını çıkaracak, Yahudilere karşı delil getirecektir." (Suyuti, el-Havi li'l Feteva, II. 81)

Bu hadislerle ilgili yorumlara göre, Mehdi zamanında Yahudilerden bir kısmının körüklediği Siyonizm ateşi sönecek ve İslam'ın hoşgörüsü ve Kuran ahlakı Yahudiler arasında da yaygınlaşacaktır.

Hadislerde geçen ve "Taberiye gölündedir" şeklinde belirtilen yer İslam alimlerince, bir benzetmeye işaret kabul edilmektedir. Taberiye, Şam'a yakın bir yerdedir ve Şam, ahir zaman hadislerindeki anlatımlarda uzak bir yer, Mekke ve Medine'ye uzak olan anlamını da taşır. Bu benzetme, Taberiye için de söz konusudur. Hatta buradan yola çıkan bazı yorumcu ve araştırmacılar sandığın, Kudüs'te, Mekke'de, Taberiye'de, Hatay'da olabileceğine dikkat çeker ve ek olarak İstanbul'a da işaret ederler.



Sandık, Seçim Sandığı Olabilir mi?

Antakya Türkiye sınırları içerisinde yer almakta ve bu gün ki ismi Hatay’dır. Hz. Mehdi Tabut'u Sekine'yi Antakya bölgesinden bir yerden çıkartıyor. Tabut (Sandık) Hz Mehdi’nin hükümranlığının alameti olacak.


Talut kıssasında geçen Tabut Hz.Talut'un liderliğinin delili olan Ahid Sandığı ile insanlar Hz.Talut'un liderliğini kabul ediyorlar. Bugün iktidarın yolu ise seçim sandığından geçmektedir. Bu nedenle Hz.Mehdi'nin de halkın desteği ile sandıktan çıkacağı ve idareyi ele alacağı düşünülebilir (En doğrusunu Yüce Allah bilir) .Yardımcıları da seçimi kazanan ve sayıları 300 civarında olan milletvekilleri olabilir. İçlerinde bayan milletvekilleri de olacaktır.

“Mehdi, Peygamberimizin sancağı, gömleği ve kılıcı elinde olduğu halde yatsı vaktinde çıkar.” Bu ifade çıkış ilanının gece olacağını belirtmektedir. Seçim sandıklarının açılıp sayılması ve seçim sonuçlarının ilan edilmesi yatsıdan sonra gece vakti yapılmaktadır.

Sayıları Bedir Ashabı (313) kadardır. Evvelkiler onları geçmediği gibi, sonrakiler de onlara yetişemezler. Onların sayıları Talud ile nehri geçenler kadardır. (Kitab-ul Burhan Fi Alamet-i Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 57)

Bu 313 kişi gece abid (çok ibadet eden kimse) gündüz kahraman niteliğini taşımaktadırlar. (Kıyamet Alametleri, s. 169)

Aralarında kadınların da bulunduğu 314 kişilik bir grup oluştururlar. Onlar her zalime galip gelirler. Onların kalpleri demir gibidir ve onlar gündüz arslan, gece de abiddirler. Ne evvelkiler, ne de sonrakiler fedakarlıkta onlara yetişemez. (Kitab-ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 57-68)

Hz. Mehdi’ye aralarında kadınların da bulunduğu 314 kişi biat edecektir. (El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 25)

Tabutu sekineyi kutsal emanetler sandığı olarak düşünürsek; kutsal emanetlerin birçoğu bugün İstanbul’da Topkapı sarayında muhafaza edilmektedir. Kutsal emanetleri Topkapı sarayından direkt çıkaran birisi tarihi eser kaçakçısı sıfatı ile kanunlara göre tutuklanır. Bu da yukarıdaki savı desteklemektedir.

Hz. Mehdi çıkacak ve görevini uzun zaman tanınmadan sürdürecektir. Tanınmayacağına göre bugün geçerli olan sisteme uygun olan siyasi yoldan iktidara gelmesi beklenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder